Tips Jimat Petrol

Bismillahirahmanirrahim.


Kecoh mengenai kenaikan harga petrol naik 20 sen seliter suatu ketika dahulu. Pada malam kenaikan harga petrol berlaku sesak semua stesen petrol. Penuh wall FB mengenai ketidakpuasan harga petrol dinaikan. 

Sebagai pengguna bijak kita kena la bijak untuk berjimat dalam penggunaan petrol kan. Kenalah jadi pemandu berhemah. 

Pertama, jangan memandu terlalu laju. Suatu ketika dahulu saya suka sangat memandu dalam keadaan yang laju ketika di lebuh raya. Kebiasaan 150km/j. Pernah juga 170km/j. Tapi sejak-sejak harga petrol naik ni saya dah jadi pemandu berhemah. Berhemah la sangat kan. Hehehe. 120km/j je perjalanan ke Putrajaya baru ni. Dapat jimat banyak jugak.

Ditambah dengan penggunaan Perfect T. Lagilah jimat minyak. Kalau nak cuba Perfect T ni cuba contact no ni 013-6285673. Saya bagi 5 bintang selepas menggunakan minyak ni. Perjalanan pun lancar je. 
Kedua, kalau nak jimat minyak kita juga kenalah jadi pengguna yang bijak, jangan membayar lebih kepada steses minyak kan. Jadi amalkan pengisian petrol dalam jumlah liter yang genap. 

Sebagai contoh, harga petrol sekarang seliter RM 2.30. Jadi isilah dalam gandaan 10, 20, 30. Boleh bagi tau kat kaunter nak isi sama ada RM23, RM46 atau RM69. Saya selalu isi RM69 untuk 30 liter. 
Ketiga, isi petrol bila bar menunjukkan tangki dah separuh penuh. Jangan biarkan sampai tanda aras petrol berkelip-kelip. Itu bahaya. Pengalaman MO, kereta pernah berhenti di tengah jalan sebab kehabisan petrol. Konon sempat sampai ke stesen minyak. Jangan jadi macam saya. Bahaya sangat tau terutama kepada wanita-wanita di luar sana. 


MO kata : Jom jadi pengguna bijak. Kenapa bayar lebih kan. 


1 Pesanan:

Shakirah said... [Reply]

tips ynag bagus ni (y) memang skrg ni isik minyak je pun tercekik. kena kurangkan laju hehehe