Bihun Sup Paklong

Bismillahirahmanirahim.

Hari ni dah 11 Januari 2014. Sekejap je dah 11 hari.

Ini kisah kelmarin.

Semalam (9 Jan 2014) tertinggal laptop kat office. Dah sampai rumah baru teringat bag laptop tertinggal. Jam pula dah menghampiri jam 6.30 petang. Memang bukan saya ler nak patah balik ke office semata-mata nak ambil beg tersebut walaupun kandungan dalamnya sangat urgent memandangkan saya perlu submit *kerja* saya pada Sabtu.

Jadi petang tadi saya ajak adik bongsu saya temankan saya, sekali mama pun nak ikut sebab lepas dah ambil laptop nak ke Tesco. Sebelum ke tempat yang nak dituju singgah makan Bihun Sup Paklong kejap kat Kilang Lama. Sedap memang sedap sampai habis licin kuahnya. Sambal mau lebih. Favorite sungguh bihun sup paklong ni walaupun paklong dah arwah tinggal maklong dan anak menantunya aje yang masih meneruskan perniagaan keluarga ni.

Kalau datang ke Kulim mesti cuba Bihun Sup Paklong. Parking memang senang. Bihun memang banyak, isi ayam daging perut semuanya pun banyak. Pendek kata memang puas makan. 

Ni bukan entry nak review pasal makanan or JJCM so tak buat persediaan gambar-gambar menarik. Lain kali mungkin boleh review makanan dan tempat makan best di sekitar Kulim @ Utara. Ada banyak tempat lagi yang favorite. 

Tak sempat nak tangkap gambar tadi. Nikmat sangat nak makan. Jadi, pinjam gambar dari Pakcu Sopi yang dikongsi di group whatsapps Kami Blogger Utagha. Beliau saja perangat pi makan Bihun Sup Paklong 4 Januari yang lalu lepas balik kenduri salah seorang Blogger Perak. 

Harga semangkuk bihun sup ayam/daging/perut RM 4.00. Kalau campur 2 jenis RM 5.00. Kalau campur semua sekali tak pasti berapa sebab selalu saya suka order ayam+perut. SEDAP. 


MO kata : Tertunai hajat nak makan bihun sup paklong ni. 


Shopping vs Part Time Job

Bismillahirahmanirrahim

Satu perkataan "SHOPPING" sangat sinonim dengan wanita. Tak dinafikan ramai orang suka shopping tapi pendapatan yang selalu membataskan kita untuk shopping secara berlebihan. Kalau ikutkan gaji cukup-cukup je bayar hutang. Tu gaji saya. Gaji orang lain saya tak pasti. 

Masuk hari ketujuh di tahun baru, saya rasa duit ni keluar ibarat air yang mengalir. Terlalu laju. Sampai tak sempat nak sekat-sekat. Ada je kebocoran tempat kat mana-mana. Asal nampak je nak beli. Asal nampak je nak beli. Parah kalau selalu macam ni. Belanja untuk petrol sahaja dah menghampiri RM500 sebulan (perjalanan sehari lebih kurang +/- 100km belum masuk hari minggu). Kesimpulan kepada adik-adik di luar sana cari tempat tinggal berdekatan dengan tempat kerja ya. 

Tahun 2014 ni orang kata zaman kegelapan kerana semua barang semakin mahal dan khabarnya negara Malaysia akan menghadapi inflasi. Jika inflasi berlaku alamatnya Malaysia akan mengulangi sejarah kegawatan seperti tahun 1998 dan 2008. 

Dan tentulah semua belanja akan menjadi semakin mahal. Jadi kita perlu bijak merancang kewangan kita bermula dari awal tahun ni. Buat peruntukan untuk simpanan tu yang utama selepas dapat gaji. 10% pun dah ok. 

Kemudian bayar la apa yang perlu (segala hutang piutang) dan baki tu baru untuk perpelanjaan lain-lain. Ada banyak tips yang boleh anda google je. Semua maklumat mudah didapati di hujung jari saja kan. Namun kena pandai pilih mana yang betul. Kadang-kadang maklumat kat google, yahoo or wiki ni tak boleh percaya 100% gak. Sebab banyaknya adalah pendapat individu. Jika untuk rujukan ilmiah tak boleh la kan tapi kalau rujukan biasa sekadar menambah pengetahuan tiada masalah. Sebab saya pun selalu je rujuk encik google ni. :-)




Sekarang zaman untuk kita meningkatkan pendapatan bulanan kita. Gaji RM 5 Ribu dan kebawah dikategorikan sebagai miskin. Saya sedar diri saya seorang miskin yang bercita-cita besar jadi saya mula menjinakkan diri dalam dunia perniagaan. Bolehlah tampung mana yang patut kan.

Saya perlukan rakan niaga sekarang ni memandangkan permintaan yang terlalu banyak. Minat nak jadi rakan niaga saya, pergi ke ruangan Hubungi MO. Tinggalkan maklumat di situ. Modal bukan persoalan utama. Tiada modal kita boleh adakan.

MO kata : Hidup adalah pilihan bukan nasib.

MO kata lagi : Peluang yang datang tak selalunya datang banyak kali. Jika kita lepaskan peluang yang ada di depan mata kelak peluang itu akan menjadi sia-sia kepada kita. Peluang tu mungkin dah jadi peluang orang lain pula.

Kata Tuan Rumah



Entry di Laman MO boleh dikongsi di mana-mana, MO izinkan kerana ilmu ini harus dikongsi kecuali untuk penerbitan yang bersifat komersial. MO berpegang dengan kata perkara baik itu perlu dikongsi bersama sebagai ikutan dan perkara yang tidak baik juga perlu dikongsi bersama untuk dijadikan iktibar (tapi jangan pula berkongsi ilmu yang menyimpang dari landasan Islam).. Terima kasih kepada semua yang sudi singgah ke Laman Muslimah Optimis.. Maaf dipinta atas segala kesulitan.. Semoga dalam redha Allah selalu.. ameen