Sambung Study

Bismillahirahmanirrahim.

Wuuuu, entry pertama pada tahun 2015. Lamanya blog bersawang.

3 September 2015

Alhamdulillah, telah selesai taklimat bagi pelajar-pelajar baru calon pascasiswazah Pusat Pengajian Ilmu Pendidikan, Universiti Sains Malaysia. Calon yang terpilih untuk meneruskan pengajian di sini adalah seramai 190+ orang berbanding yang memohon seramai 400+ orang. Daripada kesemua calon 3-4% daripadanya adalah calon PhD. Alhamdulillah MO salah seorang yang terpilih meneruskan pengajian ke peringkat Sarjana Pendidikan. PhD, insyaAllah akan datang.

Sebenarnya dulu-dulu masa tahun pertama sarjana muda, MO punya semangat belajar tinggi menggunung konon-konon habis degree terus nak sambung master. Tapi bila dah mula kerja, semangat nak sambung master dah semakin berkubur.

Tambahan pula course Early Childhood Education tidak ditawarkan di universiti yang paling dekat dengan rumah MO (USM) bagi coursework mode or mix mode. Yang ditawarkan hanyalah research mode sahaja. Kalau research mode memang anytime boleh sambung di USM tapi bagi MO yang bekerja dari jam 7.30-5.30 petang ni tak mampu pula rasanya nak buat fully research. Sampailah pertengahan tahun 2015 course ECE buat julung-julung kali ditawarkan di USM untuk mix-mode. Cuba nasiblah memohon sebagai pelajar separuh masa. Alhamdulillah diterima. Sesi pendaftaran pada 5 September nanti.

Untuk semester 1 ni MO mendaftar 2 subjek iaitu Research Methodology In Education dan Approaches In Early Childhood Education. Kelas hanya pada hari Selasa dan Jumaat. Jam 5.00 hingga 10.15 malam (jam 7.00-8.15 rest untuk solat). Walaupun 2 kelas je Tapi MO dah terasa cabarannya bila semua kena cari sendiri. Nota tak dibekalkan macam masa 1st degree dulu. Tajuk diberi so pandai-pandailah korang cari artikel jurnal dan bahan bacaan lain sebagai rujukan.



MO Kata : Semoga bertabahlah nak menghabiskan master dalam tempoh dua tahun ini.

Tips Jimat Petrol

Bismillahirahmanirrahim.


Kecoh mengenai kenaikan harga petrol naik 20 sen seliter suatu ketika dahulu. Pada malam kenaikan harga petrol berlaku sesak semua stesen petrol. Penuh wall FB mengenai ketidakpuasan harga petrol dinaikan. 

Sebagai pengguna bijak kita kena la bijak untuk berjimat dalam penggunaan petrol kan. Kenalah jadi pemandu berhemah. 

Pertama, jangan memandu terlalu laju. Suatu ketika dahulu saya suka sangat memandu dalam keadaan yang laju ketika di lebuh raya. Kebiasaan 150km/j. Pernah juga 170km/j. Tapi sejak-sejak harga petrol naik ni saya dah jadi pemandu berhemah. Berhemah la sangat kan. Hehehe. 120km/j je perjalanan ke Putrajaya baru ni. Dapat jimat banyak jugak.

Ditambah dengan penggunaan Perfect T. Lagilah jimat minyak. Kalau nak cuba Perfect T ni cuba contact no ni 013-6285673. Saya bagi 5 bintang selepas menggunakan minyak ni. Perjalanan pun lancar je. 




Kedua, kalau nak jimat minyak kita juga kenalah jadi pengguna yang bijak, jangan membayar lebih kepada steses minyak kan. Jadi amalkan pengisian petrol dalam jumlah liter yang genap. 

Sebagai contoh, harga petrol sekarang seliter RM 2.30. Jadi isilah dalam gandaan 10, 20, 30. Boleh bagi tau kat kaunter nak isi sama ada RM23, RM46 atau RM69. Saya selalu isi RM69 untuk 30 liter. 




Ketiga, isi petrol bila bar menunjukkan tangki dah separuh penuh. Jangan biarkan sampai tanda aras petrol berkelip-kelip. Itu bahaya. Pengalaman MO, kereta pernah berhenti di tengah jalan sebab kehabisan petrol. Konon sempat sampai ke stesen minyak. Jangan jadi macam saya. Bahaya sangat tau terutama kepada wanita-wanita di luar sana. 


MO kata : Jom jadi pengguna bijak. Kenapa bayar lebih kan.