Tips Jimat Petrol

Bismillahirahmanirrahim.


Kecoh mengenai kenaikan harga petrol naik 20 sen seliter suatu ketika dahulu. Pada malam kenaikan harga petrol berlaku sesak semua stesen petrol. Penuh wall FB mengenai ketidakpuasan harga petrol dinaikan. 

Sebagai pengguna bijak kita kena la bijak untuk berjimat dalam penggunaan petrol kan. Kenalah jadi pemandu berhemah. 

Pertama, jangan memandu terlalu laju. Suatu ketika dahulu saya suka sangat memandu dalam keadaan yang laju ketika di lebuh raya. Kebiasaan 150km/j. Pernah juga 170km/j. Tapi sejak-sejak harga petrol naik ni saya dah jadi pemandu berhemah. Berhemah la sangat kan. Hehehe. 120km/j je perjalanan ke Putrajaya baru ni. Dapat jimat banyak jugak.

Ditambah dengan penggunaan Perfect T. Lagilah jimat minyak. Kalau nak cuba Perfect T ni cuba contact no ni 013-6285673. Saya bagi 5 bintang selepas menggunakan minyak ni. Perjalanan pun lancar je. 




Kedua, kalau nak jimat minyak kita juga kenalah jadi pengguna yang bijak, jangan membayar lebih kepada steses minyak kan. Jadi amalkan pengisian petrol dalam jumlah liter yang genap. 

Sebagai contoh, harga petrol sekarang seliter RM 2.30. Jadi isilah dalam gandaan 10, 20, 30. Boleh bagi tau kat kaunter nak isi sama ada RM23, RM46 atau RM69. Saya selalu isi RM69 untuk 30 liter. 




Ketiga, isi petrol bila bar menunjukkan tangki dah separuh penuh. Jangan biarkan sampai tanda aras petrol berkelip-kelip. Itu bahaya. Pengalaman MO, kereta pernah berhenti di tengah jalan sebab kehabisan petrol. Konon sempat sampai ke stesen minyak. Jangan jadi macam saya. Bahaya sangat tau terutama kepada wanita-wanita di luar sana. 


MO kata : Jom jadi pengguna bijak. Kenapa bayar lebih kan. 


17 Oktober dan 10 Zulhijjah

Bismillahirahmanirrahim..

1.    Syukur Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk meneruskan hidup di muka bumi Allah ini dengan aman damai walaupun subsidi petrol ditarik 20 sen. Lepas ni kena bayar petrol lebih 20 sen la untuk seliter. Kerajaan kekurangan dana dah kot. Rakyat marhaen macam saya ni memang terasa jugak keperitannya memandangkan perjalanan saya setiap hari almost 100km++ pergi balik. 

2.    Lupakan seketika pasal petrol naik 20 sen. Hari ni dah 4 Oktober 2014. Sekejap je kan dah 4 Oktober. Esok dah raya Eidul Adha. Saya mohon maaf zahir dan batin. Semoga ibadah korban kita pada tahun ini diterima oleh Allah swt. Korban ni luas skopnya dan untuk mengecapi sesuatu yang kita impikan kita terpaksa korbankan banyak benda lain kan. Lumrah alam. 

3.   Pejam celik pejam celik je nanti 17 Oktober saya pun akan berusia 27 tahun. Amboi sekejapnya masa berlalu. Masih banyak liku-liku hidup yang perlu ditempuh. Moga Allah memanjangkan usia dan mengampunkan dosa-dosa saya agar saya dapat terus berbakti pada keluarga dan masyarakat. 

MO kata : Maafkan saya. Cabaran 30 Hari anjuran Kelab Blogger Ben Ashaari tidak berjaya saya habiskan kerana kekangan tugas yang lain. 

MO kata lagi : Sekarang ni nak menulis blog pun aduiii berat amat rasanya. Tapi saya akan cuba juga selitkan sedikit masa untuk blog ni. Ada banyak nak kongsi tapi masa je tak mengizinkan. Ada tugasan lebih penting.