Ogos, September dan Oktober

Bismillahirahmanirrahim..

Sekarang dah bulan September. Bulan depan dah Oktober. Bila Oktober menjelma, usia saya akan bertambah lagi setahun. Tahun ni angka akan menginjak ke 26 tahun. Yeayyy dah dewasa. Tapi sedarkah kita, bila usia kita makin bertambah sebenarnya bukan tiket untuk kita menjadi besar kepala dan boleh melawan cakap ibu bapa sesuka hati kerana menyangka kita sudah dewasa boleh buat keputusan sendiri. 

Bila dah dewasa tak bolehlah nak mengharap mak ayah support lagi kan. Kita pulak la kena support mak ayah kan. Misi 2014 nak bawa mama dan abah menunaikan umrah. Impian ni sejak zaman study lagi, dalam tempoh 5 tahun selepas grad; pertama, saya nak beli sebuah kereta untuk memudahkan urusan mama memandangkan mama tak boleh bawak kereta manual kepunyaan abah. Heheh. Anak dia pun tau bawak auto je.. Hihihi. Alhamdulillah, impian pertama dah tercapai pada sambutan ulangtahun kelahiran mama ke-45 tahun lepas. Kereta sendiri?? Tunggu lepas nikah. Hahaha. Impian kedua, nak bawa mama dan abah ke tanah suci. Semoga niat suci ini Allah akan permudahkan tahun depan. Dah lama berhajat, moga Allah makbulkan hajat hati saya 2014. 

Lepas pulang dari menunaikan umrah, saya nak bernikah boleh tak. Hihihihi. Bukan gatal tapi usia macam dah layak nikah kot. 2015, umur saya 28 tahun. Mama saya usia 20 tahun dah dapat saya kot, anak beliau umur 26 tahun pun masih single. Hahahah. Belum sampai masa kan. Tengok kawan-kawan seusia, malah junior-junior lebih muda pun dah ramai yang menamatkan zaman bujang. Tumpang gembira dan bahagia. Moga Allah permudahkan juga niat tuan blog ni selepas menunaikan umrah tu. Tapi kalau saya bernikah pada tahun 2015 (awal tahun), suami saya nak ikut saya atau izinkan saya join Trip Trans Seberian tak middle of 2015 ni? Trip 3 minggu atau sebulan. Jadi bersedia untuk cuti tanpa gaji. Which one come first nikah @ TS. Doakan saya okey. Kepada suami saya nanti, nasiblah dapat isteri kuat berjalan @ melancong. Jomlah melancong bersama-sama. Please.... :-)

Kenapa saya kongsi kat blog niat saya yang dua ini. Sebab ini adalah misi yang terdekat 2014 dan 2015. Ada lagi misi 2014 dan 2015, tapi itu rahsia dulu. Ada beberapa perkara penting yang saya ingin capai 2014 dan beberapa perkara penting lagi yang ingin saya capai 2015. Saya kongsikan yang dua paling penting antara banyak-banyak impian yang tercatat dalam dream board saya. Nikah tu masuk dalam acara terpenting sebab pernikahan itu menyempurnakan separuh daripada iman kan. Saya kongsi impian saya kerana saya mengharapkan doa kawan-kawan juga yang terbaca catatan ini. Tolong doakan ye. Ameen. Terima kasih. Wink.

Saya rasa dah lama sangat tak menulis blog kan. Lama membiarkan blog ini sepi je. Nak kata sibuk, takdalah sangat. Nak kata malas, macam ye jugak. Nak kata takda idea menulis pun macam banyak je idea cuma tak terluah di atas papan kekunci je. 

Percaya dengan rezeki Allah. Yang penting usaha dan doa. 


MO kata : Hadiah hari lahir 2013 untuk diri sendiri Galaxy Notes III ok tak?? Ok. Berangan.

MO kata lagi : Genap usia saya 26 tahun, saya nak rajin menulis catatan perjalanan hidup saya yang boleh dijadikan perkongsian bersama orang lain (kalau ada yang terbaca la). Mungkin ada sedikit ibrah yang boleh dijadikan peringatan. Laman Muslimah Optimis kan laman peribadi, boleh kongsi apa sahaja kan tentang diri tuan punya blog. Heheheh. 

MO kata lagi dan lagi : Ogos tak da entry sebab terlupa nak tulis. Alasan boleh diterima tak? Hohoho. Dan belum terlambat kan nak mengucapkan Selamat Hari Malaysia. 16 September 2013. Malaysia dah 50 tahun. Semoga Malaysia terus aman. 

P/S : Subsidi minyak ditarik 20 sen menjadikan harga petrol naik 20 sen. Memang terasa sebab harga barang semua naik. Jika anda sedang mencari peluang perniagaan untuk dijadikan pendapatan kedua (bukan pendapatan sampingan sebab kalau sampingan mesti ciput-ciput je). Boleh hubungi saya ok. 

Emel : shameera.aima@yahoo.com

Sekian. 


2 Pesanan:

Penjejak Mimpi said... [Reply]

MO, patutlah bila sy singgah ke blog 'tu' lain macam aja interfacenya. Lepas tu pulak ada la beberapa benda yang buat sy wonder sesuatu.. Hehe.. macam-macam..

qaseh dalia said... [Reply]

mo .. qaseh doakan segala wishlist mo dan misi2 mo trcapai =)