INTERLOK...WAJAR ATAU TIDAK DITARIK BALIK

Assalamualaikum wbt...
Apa khabar semua?? Sihat?? 
InsyaAllah, kita semua dalam keadaan sihat sejahtera.. 
Selai diberi nikmat kesihatan, hargailah sebelum ditarik balik..

INTERLOK..
pernah dengar pasal INTERLOK???
Alhamdulillah, siang tadi MO berpeluang ke satu Majlis Ilmu..
Semasa ceramah disampaikan, penceramah ada menyebut mengenai buku Interlok..
tapi MO tak tau apa kebenda pun...
abaikan sajalah, cuma terdetik di hati, nanti nak cari jugak buku tu..


lepas balik je ke bilik, MO pun terus la on lappy dan search pasal interlok ni...
banyak jugak kontroversi rupanya...

MO pun belum baca buku ni,
jadi MO tak boleh nak ulas pasal buku interlok ni yang dijadikan Novel KomsasTingkatan 5.
 Tapi berdasarkan pembacaan MO daripada sumber-sumber yang MO temui d internet, 
Interlok menceritakan pasal 1 Malaysia..

Novel ni dah lama ditulis rupa-rupanya,
sebab khabarnya Novel ini pernah menjadi kajian sastera pelajar IPT pada tahun 90-an..
Novel ini ditulis oleh SN Abdullah Hussain.


kalau nak tahu dan baca lebih lanjut, mungkin anda semua boleh klik
sini, sini, sini, sini , sini dan sini.

banyak sangat la..
kalau nak tau lebih lanjut taip je kat search engine..
tapi apa pun, sebelum cuba membaca buku ni, MO tak berani nak memberi ulasan panjang...

tapi kalau ada antara anda yang telah membaca, bolehlah dikongsikan di ruangan komen mengenai novel yang dianggap menghina kaum lain..
Mungkin ini hanya salah faham, yang sebenarnya penulis mungkin tiada niat nak menghina, cuma beliau mengutarakan fakta ...
 wallahualam...

sekian, wassalam

4 Pesanan:

Sunah Mohammad said... [Reply]

kecoh gak isu ni..tapi nak try baca dulu..tak berani nak ulas..

akubiomed said... [Reply]

Ada pihak tertentu yang menanguk di air yang keruh. Tidak sedar berapa beruntung dilahirkan di bumi Malaysia

shahjiehan said... [Reply]

SJ bukan org kedah..tp sek di kedah, praktikal di kedah~ heee... dapat ke x hadiah?

PUCCAnis said... [Reply]

katanya buku tu mengusik sensitiviti satu kaum d malaysia..x thu la kesahnye ape..kne cari n bace ni..pensyarah kat sni pn ade sebut..