Tiramisu vs Kek COklat Moise Tanpa Telur.



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Dah tiga hari masuk tahun baru 2012. 18 Januari 2012 genap usia MO suku abad, atau lebih tepatnya pada 23 Safar 1433 H nanti. Kalau ikut bulan omputih 17 Oktober 2012 nanti baru genap 25 tahun. Haihhhh, 25 tahun sudah tapi rasa macam kerdil sangat dan jahil sangat diri ni. Masih banyak yang perlu dipelajari dan dijadikan amalan. 

Azam tahun ni apa?? 

Hurmmm. 

Mahu jadi lebih berdisiplin untuk bla.. bla.. bla.. 

DIsiplin tu penting, bila kita LEBIH berdisiplin maka hidup kita akan lebih teratur dan menjadi lebih sistematik. Bukan bermakna hidup sekarang tunggang langgang namun azam tahun ni untuk menjadikan diri ini lebih rigid dan lebih sistematik. Al-maklumlah, bila usia bertambah, tanggungjawab bertambah. 

Baru je sampai Shah Alam Subuh pagi tadi dari Kulim. 3 hari di kampung sempatlah membuat Tiramisu dan Kek Coklat Moise Tanpa Telur. Hasilnya tidak menghampakan. Balik sekali lagi, nak cuba resipi lain pulak. Mungkin Cheesecake. Mungkin, mungkin banyak kemungkinan. Apa lagi makanan yang sedap untuk dicuba masak sendiri ye?? Kawan-kawan ada cadangan??

Bila menyentuh soal makanan pasti akan terkait halal dan haram. Makanan yang dibeli dekat luar kadang-kadang diragui kebersihannya. Selama kita hidup ni kita dah makan berapa ratus kilo beras, ikan, ayam dan sebagainya (segala jenis benda kita makan kan). Kalau makanan itu diragui macam mana??? Renung-renungkan. 

Secara kesimpulannya, masaklah sendiri untuk kesjahteraan keluarga. 

MO kata : MO mahu lebih rajin memasak dan mempertingkatkan skill memasak. 

Sekian Wassalam.

18 Pesanan:

H Y D E said... [Reply]

nak rasa :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply]

salam dik..wahh buat tiramitsu.tp mana gmbr nyer share sekali resipe ngan sis la..huhu.

Munnafendy said... [Reply]

kita sebaya rupanya MO =)

taun ni nak kawin insyaAllah..dah tentu2 kena rajin masak :p

Ca Cik Duyung said... [Reply]

wah.pandainya MO buat kek..jelesnye..hehe..nak buat gak.. ^^

asyraf ahmad said... [Reply]

cheesecake!!!!...kalo buat nak jugak sye rase..leh tak

heheheh

HNY2012
acap

Ur blog should be in my bwalking list 2012?check it out at ACAPSUUR

Gen2Merah said... [Reply]

salam MO.. rasanya macam dah lama tak singgah blog menarik ini... agaknya MO sibuk sampai jrg ada masa nak update kan..

saya kat sekola pun sibuk gak.. tapi saya pastikan siapkan suma keja dulu baru online... ehehe.. itu cara yang berkesan.. kalau full time online susa gak sebab tak fokus sgt nak siapkan kerja..

p/s: saya pun dah prefer utk makan masakan mak drp makan d luar.. balik sekola baru bantai nak makan sepuasnya.. ehehe.. MO ni masi muda rupanya.. (",)

Al - Mu'allim said... [Reply]

salam...

taknak kongsi resepi dan gambar ke?

Muslimah Optimis said... [Reply]

@H Y D E nanti na bagi rasa

Muslimah Optimis said... [Reply]

@Lydia Miza(Aidyl Azim) gambo takde sisi sebabnye takdo kamera nak tangkap gambo.. huhu..resipe senang je sisi.. aima guna auto punye resipe

Muslimah Optimis said... [Reply]

@Munnafendy wahh.dah nak kawen.. tahniah.. MO belum jumpa calon nak kawen.. hehehe.. jom sama2 memasak

Muslimah Optimis said... [Reply]

@Ca Cik Duyung heheh...resipi di hujung cari.. tekan2 ja dapat resipi yang dikehendaki.. selamat mencuba

Muslimah Optimis said... [Reply]

@Gen2Merah mood kadang2 ada kadang2 tak ada.. seab tu jarang updte.. walaupun time tak bzb tapi kalo xda mood nak update tetap sunyilah blog ni.. heheh...

ye saya masih muda.. :-)

Muslimah Optimis said... [Reply]

@Al - Mu'allim wasalam..

gambo ta ada sebab xtangkap pon.. siap makan je.. resipi kat internet pun banyak.. hehe.. MO amik resipi internet je..

Muslimah Optimis said... [Reply]

@Gen2Merah lupa jawab salam..waalaikumussalam

aDisH.sHidA said... [Reply]

XDE RESEPI NYA KE AIMA....

Woofer Storm said... [Reply]

mesti sedap ni..kan sis?ehhe

#tak reti memasak..

Muslimah Optimis said... [Reply]

@aDisH.sHidA

resipi amik kat internet je kak.. campur2 siap..dah lupa resipi pulak sekarang ni.. huhu

Muslimah Optimis said... [Reply]

@Woofer Storm

nak makan beli je la.. hehe