MENGUAP TUTUP MULUT BARU SOPAN


Assalamualaikum wbt…
How are you, guys…. Chewahhh. Tetiba speaking London lak kan.. hehe.. sekali sekala… Sejak akhir-akhir ni Library merupakan sahabat rapat pelajar-pelajar tahun akhir yang ingin menyiapkan thesis mereka. Al-maklumlah rujukan thesis and dissertation yang ada tidak boleh dibawa keluar dari bilik rujukan. Hehe… Padahal sebelum ni amatlah jarang ke Lib. Boleh dikira selama hampir 4 tahun di sini  hanya beberapa kali saja masuk Lib. Paling banyak masa 1st year kot sebab kena amik subjek IT kat Lib.. hehehe…sempoi je….tak boleh la study kat Lib sejuk sangat (alasan je tu padahal memang malas study pun)..heheh…




Status YM Ayu “kalau Menguap tutup lah mulut dengan tangan baru sopan”. Mira komen status dia. .


Muslimah Optimis       : tutup mulut sampai hidung kembang (jangan bagi mulut kita terbuka)

Muslimah Optimis       : heheh

Muslimah Optimis     : saya penah dengar ada ceramah ust cakap mcm tu

Muslimah Optimis       : heheh
sinar_ceria                  : hehehehee.. 
sinar_ceria                  : wak.. 
sinar_ceria                  : tadi sy nampak lelaki menguap 
sinar_ceria                  : mulut dia sangat besar.. 
sinar_ceria                  : heheehhee
Muslimah Optimis       : awak buat saya nak ketawa la
sinar_ceria                  : ehh ni mengumpat ke? 
sinar_ceria                  : sy xsebut nama kan? 
sinar_ceria                  : hehehhe

Muslimah Optimis       : hehehe 
Muslimah Optimis       : xde la

Muslimah Optimis       : itu bukan mengumpat

Muslimah Optimis       : itu jadikan pengajaran dan cth 
Muslimah Optimis    : supaya kalo nak menguap tak kira lelaki atau perempuan 
Muslimah Optimis      : kena tutup mulut dengan tangan lebih sopan

Muslimah Optimis       : jangan sampai hidung kembang

Muslimah Optimis       : malu la 
sinar_ceria                  : hehhehe
sinar_ceria                  : betul 2... 
sinar_ceria                  : hehehe.. 
sinar_ceria                  : lucu pula... 
sinar_ceria                  : hehe

Muslimah Optimi        : hensem x orgnye

Muslimah Optimis       : hahahahah

Muslimah Optimis       : soalan xboleh blah kan

Muslimah Optimis       : heheh 
sinar_ceria                  : heheheh 
sinar_ceria                  : hensem... 
sinar_ceria                  : 2 la pasal.. 
sinar_ceria                  : hehhehehe 
sinar_ceria                  : xhensem da bila menguap xtutp mulut 
sinar_ceria                  : besar pla 2 mulut dia.. 
sinar_ceria                  : besarrrrrr sgt.. 
sinar_ceria                  : hehehhehe

Muslimah Optimis       : hehehe

Muslimah Optimis       : ayu

Muslimah Optimis       : saya nak awak buat sesuatu boleh x

Muslimah Optimis       : nak mintak tolong

Muslimah Optimis       : sebab kalo kita tak tolong sapa lg nak tolng 
sinar_ceria                  : insyaALLAH... 
sinar_ceria                  : apew?

Muslimah Optimis       : awak buat note kecik, pastu jalan2 selit dekat buku da ke beg dia ke

Muslimah Optimis       : heheh

Muslimah Optimis       : supaya lain kali kalo menguap tutup mulut

Muslimah Optimis       : kesian dia nanti 
sinar_ceria                  : hehheheheh
sinar_ceria                  : awk ni aima...
sinar_ceria                  : hehe

Muslimah Optimis       : org lain akan gelakkan dia jugak

Muslimah Optimis       : heheh

Muslimah Optimis       : saya cakap betul ni

Muslimah Optimis       : hehehe 
sinar_ceria                  : buat sy nak lbh tergelak la... 
sinar_ceria                  : hehehhe

Muslimah Optimis       : saya dah tergelak sampai kena tutup mulut dengan tangan

Muslimah Optimis       : heheh

Muslimah Optimis       : btol la ayu saya cakap ni

Muslimah Optimis       : tutup mulut kan sunnah

Muslimah Optimis       : so mb dia terlupa kot

Muslimah Optimis       : so kita kena lah ingatkan

Muslimah Optimis       : terutamanya sebab awak yang nampak

Muslimah Optimis       : saya xnampak

Muslimah Optimis       : hehehe 
sinar_ceria                  : hehehe... 
sinar_ceria                  : ni yg risau ni.. 
sinar_ceria                  : tanggungjawab...

Muslimah Optimis       : nanti kena soal

Muslimah Optimis       : saya dah tolong ingatkan awak

Muslimah Optimis       : awak la pulak kena setlekan dengan si dia

Muslimah Optimis       : hehehe 
sinar_ceria                  : emmm malu pla nak p.. 
sinar_ceria                  : jauh jg dr sy hah.. 
sinar_ceria                  : hensem pula 2..

sinar_ceria           : emmm mcm keadaan tak mengizinkan sbnarnya aima... 
sinar_ceria                  : dia duk tengah2 ni ha.. 
 sinar_ceria                  : nampak sangat sy p dkt dia..

Muslimah Optimis       : hihihi

Muslimah Optimis       : xpala

Muslimah Optimi        : bukan awak buat apa pun 
Muslimah Optimis       : merepek je kita ni kan

Muslimah Optimis    : mb td dia xsempat nak tutup mulut kot sebab fokus std

Muslimah Optimis       : hehe 
sinar_ceria                  : hhehhehe... 
sinar_ceria                  : mmg kerepek dah kita ni... 
sinar_ceria                  : hhehhehe 


Memang masa tu nak tergelak sangat-sangat time Ayu cakap “mulut dia sangat besar”… Mesti orang-orang lain yang ada dalam bilik rujukan thesis n dissertation tu tengok Mira pelik je kan, apesal la budak ni gelak sorang-sorang sampai kena tutup mulut. Hehee..


Menguap adalah perbuatan yang berasal dari syaitan, sebagaimana sabda 

الْعُطَاسُ مِنَ اللّهِ , وَالتَّثَاؤُبُ مِنَ الشَّيْطَانِ , فَإِذَا تَثَاءَبَ أَحَدُكُمْ فَلْيَضَعْ يَدَهُ عَلَى فُيْهِ , وَإِذَا قَالَ : آهْ , آهْ , فَإِنَّ الشَّيْطَانَ يَضْحَكُ مِنْ جَوْقِهِ . وَإِنَّ اللّهَ عز جل يُحِبُّ الْعُطَاسَ ، وَيَكْرَهُ التَّثَاؤُبَ .

"Bersin itu dari Allah dan menguap itu dari syaitan. Jika salah seorang kalian menguap, maka tutuplah mulutnya dengan tangannya dan jika ia mengatakan `aaah...', maka syaitan tertawa di dalam perutnya. Sesungguhnya Allah menyukai bersin dan membenci menguap."

(HR. At-Tirmidzi dan ia menshahihkanya, al-Hakim dan ia menshahihkannya serta disetujui oleh adz-Dzahabi, Ibnu Khuzaimah, Ibnu Sunni dalam 'Amalul Yaum wal Lailah dari Abu Hurairah . Hadits ini terdapat dalam kitab Shahiihul Jaami' )


Adab Menguap
1.Berupaya Semampunya Menahan dan Menolak Menguap.
Seseorang harus berusaha menolak, mengalahkan, dan menahan kuapan, khususnya ketika sedang solat. (kembang hidung n kembung mulut xpa)...

2.         Meletakkan Tangan di Mulut
Tujuan meletakkan tangan di mulut ketika menguap ialah agar mulut tidak terbuka, yang pada saat itu manusia terlihat buruk dan pada saat itu juga syaitan sedang menertawakannya, sebagaimana yang disebutkan dalam hadits yang tercantum pada awal. 

Sabda Rasulullah yang bermaksud :
إِذَا تَثَاوَبَ أَحَدَكُمْ فِيْ الصَّلاَةِ فَلْيَْظِمْ مَا اسْتَطََانَيَدْخُلُ
"Apabila salah seorang kalian menguap, hendaklah ia menahan mulutnya dengan tangannya kerana syaitan boleh masuk." (HR. Muslim (2995) dari Abu Sa'id ra)


3.         Tidak Mengeluarkan Suara Aaah...
Jangan mengeluarkan suara `Aaah...' atau suara `waaah...', sebagaimana yang tercantum pada awal. Sebab, syaitan sedang menertawakannya jika ia mengeluarkan suara seperti itu.

Menguap ni lawannya bersin.  
Sunat mengucapkan “Astaghfirullah” selepas menguap.
Sunat ketika bersin mengucapkan “Alhamdulillah” dan 
Orang yang mendengarnya pula mengucapkan “Yarhamukallah”.


Disebabkan isi perbualan kami tadi ada berkisar mengenai menguap dan mengumpat jadi Mira kongsi sikit pasal mengumpat. Kita sedia maklum belajar sejak zaman sekolah lagi bahawa hukum mengumpat adalah haram dan dosa. Mengumpat ialah menceritakan tentang aib atau keburukan seseorang yang apabila orang tersebut mendengarnya maka ia akan marah dan benci. Tetapi,
Seperti kata Hassan Al-Basri 3 golongan yang boleh diumpat adalah
1.      Mereka yang mengikut hawa nafsu semata-mata
2.      Mereka yang melakukan kefasikan secara terang-terangan
3.      Pemimpin yang zalim


Nak tau lebih lanjut pasal hukum mengumpat sila klik.
Semoga memperoleh manfaat. 
Jangan lupa ye, Kalo nak menguap tutup mulut....N jauhilah mengumpat (nasihat tuk diri sendiri)
Sekian, wassalam.

2 Pesanan:

Gen2Merah said... [Reply]

hahaha... aku pun nak tergelak baca perbualan korang dalam YM tu.. ngehehehe.
Thanx--> so far saya kalau menguap setakat ni jarang tak tutup mulut. kecuali kalau time dah landing di katil--> Tak sempat nak tutup sebab keasyikan memeluk bantal.. hehehehe

Muslimah Optimis said... [Reply]

cikgu gen2merah : jangan lupa tutup mulut kalo menguap sebab nanti syaitan masuk bersarang lagi dalam badan kita ni ha..huhu