Melayu Muslim ini Hebat, Dilantik Menjadi Pensyarah di Universiti Oxford


Assalamualaikum.. Saya akan menjelajah ke beberapa blog yang saya ikuti perkembangannya setiap hari (dari dashboard), yang tajuk best-best memang saya akan masuk bacalah kan. Sebab tu dalam penulisan blog tajuk sangat penting untuk menarik pembaca.

Hari Isnin 30 Mei 2011, saya ternampak tajuk Pensyarah Oxford Lepasan Pondok di blog Bujang Susah, kemudian tadi ternampak pasal Anak Melayu Berjaya di Bumi Oxford dari Blog Ibnuddin dan setelah dibaca mereka berdua menceritakan pasal orang yang sama. Kagum benar dengan Dr. Muhammad Afifi Al-Akiti yang telah dilantik menjadi pensyarah di Universiti Oxford (Universiti no.2 di dunia selepas Havard University).. Subhanallah..

Sedikit biodata Dr. Afifi Al-Akiti. Beliau masih muda baru berusia 34 tahun dan merupakan bapa kepada dua orang anak. Beliau mendapat pendidikan asas di sekolah di Selangor dan kemudian mendapat pendidikan pondok di Indonesia, Maghribi dan Syria sebelum menyambung pengajian di peringkat Ijazah Kedua dan Ketiga di Oxford University (biasiswa dari Oxford Uni)..

sumber gambar dari wikipedia

Bukan calang-calang orang profile diri boleh dijumpai di wikipedia.. hebat hamba Allah yang ini. Saya pun tak nak tulis banyak-banyak sebab masa yang sangat terbatas kerana urusan lain juga masih banyak yang perlu diselesaikan. Jadi untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai Dr. Alfifi Al-Akiti ni bolehlah klik di pautan di bawah:





Tapi sebelum tu apa kata layan dulu sumber dari berita ni. 
Macam Buletin Utama TV3 tapi tulis Buletin RTM lak.. huhu..


semoga beliau menjadi inspirasi kepada anak Melayu kini untuk lebih berjaya di tempat orang..

sekian wassalam..

22 Pesanan:

hana said... [Reply]

erm.
beliau boleh dijadikan idola yg sgt baek..
congrats..
=D

... said... [Reply]

as salam..

▂ ▃ ▅ ▆ 100%
─▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀ ▀─
──██─────██───██▄█▀───██▄█───
──██─────██───██▀█▄───██▀█───
─▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄ ▄

alhamdulillah..
pakcik pun nak buat entri pasal kejayaan beliau lah. nak kongsikan bersama reader yang lain.huhu..
kebetulan baca entru MO via bloglist pakcik. hehe~

Entri terbaru pakcik :

isu maki hamun berubah menjadi umpat

terima kasih..huhu~ =)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply]

kejayaannya membanggakan org2 islam .syukurlah

cik sakura said... [Reply]

alhamdulillah..semoga ini dapat menjadi panduan untuk berjaya..

Mohamadazhan hjDesa said... [Reply]

salam MO

hebatnya orang Malaysia kita! kagum!

Muslimah Optimis said... [Reply]

@hana aha kan idola zaman kini

Muslimah Optimis said... [Reply]

@... wasalam.. aha buat lak pakcik LI.. sama2 kita bagi orang bukak mata dengan melayu yang berjaya

Mohamadazhan hjDesa said... [Reply]

kembali lagi...Terima kasih sudi link blog saya tak seberapa dalam rumah best ni.hehe

saya link MO dalam mujahidah =) tQ

Muslimah Optimis said... [Reply]

@Lydia Miza(Aidyl Azim) alhamdulillah.. Allah itu Maha Kuasa

Muslimah Optimis said... [Reply]

@cik sakura insyaAllah sama2 kita fight untuk berjaya dan mendapat keredhaan Allah..swt

JIJI YU said... [Reply]

wohooh leh wat pedoman ni

Rozuan Ismail said... [Reply]

sangat hebat,bangga jadi orang melayu

..aZhAri.cOm.. said... [Reply]

jihad itu mulia... ia brtambah mulia bersama keikhlasan..^_^

Penjejak Mimpi said... [Reply]

Terbaeeekkk

Muslimah Optimis said... [Reply]

@JIJI YU ya silakan jadi pedoman cikgu neslo

Muslimah Optimis said... [Reply]

@Rozuan Ismail aha..hebat kan.. asalkan berusaha dan berdoa insyaAllah Allah akan memudahkan cara

Muslimah Optimis said... [Reply]

@..aZhAri.cOm.. yep..ikhlas melakukan kerana ALLAH swt

Muslimah Optimis said... [Reply]

@Penjejak Mimpi aha..Beliau memang terbaik antara terbaik

salina sayang said... [Reply]

respek beliau!! bukti yang kite boleh berjaya dengan usaha kita dan izin Allah swt.

dari drama ke filem

fRaMe+LenSeS said... [Reply]

alhamdulillah.. terbaik. ALLAH bagi kekuatan tu kalau kita mencarinya, yang penting usaha,n tak lupa pada ALLAH.. :) mga2 kita suma dapat anfaat dari kejayaan dia

FasiHaH SupiaN said... [Reply]

Subhanallah...memang terbaik! Semoga kita semua terbawa-bawa semangat dalam dirinya..

cucu umie said... [Reply]

ayie thu bnda nie pon dripada facebook smlm member share kan video dia..memang hebat dr afifi..