BILA KAYA DI DUNIA MUFLIS DI AKHIRATAssalamualaikum wbt... Ada orang nak muflis tak?? tak nak ek?? cek pun tak mau muflis.. tambah-tambah muflis di akhirat...Jom kita kumpul harta (amalan)... jom ikuti dialog antara Rasulullah dan para sahabat..

Rasulullah :
“Tahukah kamu, siapakah gerangan orang yang muflis itu ?” 

Sahabat : 
“Pada pandangan kami, orang yang muflis itu ialah mereka yang tidak mempunyai wang dan harta?” 

Rasulullah : 
“Sesungguhnya orang yang muflis di kalangan umatku ialah mereka yang datang pada hari kiamat dengan membawa pahala sembahyang, puasa dan zakat dan dalam masa yang sama datang dengan membawa dosa menghina, menyakiti orang, memakan harta orang lain, menumpahkan darah (membunuh), dan memukul orang. Lalu diberi segala kebajikan itu kepada orang yang datang menuntut hutang umpatan dan kezalimannya di dunia.  Maka jika telah habis pahala kebajikannya sebelum dapat dibayar kepada orang yang menuntutnya (orang yang dihina, disakiti dan dizaliminya ketika di dunia dulu), maka dosa-dosanya itu akan dilemparkan kepadanya, lalu dia kemudiannya dicampakkan ke dalam api neraka.” (Hadis riwayat Muslim)

 (Hadis dariapada Abu Hurairah)

p/s 1: 
Golongan yang menjadi muflis pada akhirat adalah berasal daripada orang yang memiliki pahala yang banyak. Bagaimanapun, semua pahala ibadat mereka itu habis kerana digunakan sebagai bayaran ganti rugi kepada insan yang pernah disakiti, dikhianati, dihina, dibunuh atau dizaliminya


Haih, rugi-rugi.. Didunia dah kumpul harta (amalan) tapi disebabkan kelalaian di dunia segala harta perlu menjadi barang tukaran kepada orang lain (sistem barter).

Muflis di dunia lebih beruntung (at least masih ada yang nak membantu) 
daripada muflis di akhirat (sapa nak tolong weh, semua dah jual ikan).


p/s 2 :
Perpeganglah pada prinsip amal makruf nahi mungkar..  Jangan pula amal makruf amal mungkar..huhuhuh... parah ni..

Firman Allah bermaksud: 
“Pada hari itu Kami akan tutup mulut mereka dan tangan mereka memberitahu Kami (mengenai kesalahan masing-masing), dan kaki mereka pula menjadi saksi terhadap apa yang sudah mereka perbuatkan (ketika hidup di dunia)?”
(Surah Yaasin, ayat 65).

 p/s 3:
Kepada kaum bapa pula, jangan abaikan tanggungjawab pada anak dan isteri. Takut-takut di akhirat anak-anak dan isteri-isteri anda datang menuntut segala amanah anda yang tidak ditunaikan kepada mereka (terutama yang berpoligami tapi tidak adil). Cuba kita tengok dunia hari ini, ramai ibu bapa yang mengamalkan dan memiliki ilmu agama selayaknya namun membiarkan anak-anak mereka terus hanyut dengan dunia. Mereka mengejar amal sehingga mengabaikan anak sendiri (dituntut nanti), takut-takut semua amal didunia habis menjadi tukaran kepada anak-anak di akhirat kelak.

takutnya menjadi muflis di akhirat...
semua pakat mai tuntut hutang.. 
tinggal kulitlah kita, isi semua dah bagi...huhuhu... 
Oklah ye.. semoga pengisian berguna... 

sumber:  sini.

tegurlah MO jika MO terlalai
Sekian, Wassalam

1 Pesanan:

Gen2Merah said... [Reply]

semoga entri menarik ini dapat memberi keinsafan kita dan dalam diri ini khususnya... Kumpul amal banyak2 di dunia, last2 kat akhirat kena claim oleh anak2, bini, kawan2 dan jiran yang kita aniayai...
Adusss... rugiii... sia2 kumpul pahala kalau kita tak tunaikan kewajipan utk famili dan berbuat kebaikan kpd org lain..