Jika Blog anda terkena Malware


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Waaaaaaaaaa.. Tadi ada terima mesej dari Halawatul Insyirah (blogger) kat FB dia kata Laman MO kena malware.. Arrrr.. Tidak. Terkejut tu memang terkejut tapi MO boleh je masuk, pelik pulak kan. 

Then post kat KBU minta sesiapa tolong check, dibalas oleh sipootcomel yang mengesahkan bahawa Laman MO memang kena malware.. Ohhh noooo...


Tapi Nora Amila kata dia boleh pulak masuk Laman MO. Si Nora ni kata mungkin antivirus si sipoot comel ni tak kuat kot. :-) Dan apabila diselidik, rupa-rupanya salah satu link blog di bloglist dijangkiti virus. Asalnya nak buang link tu saja tapi cari punya cari tak dak pulak, mungkin bila sesuatu website itu dijangkiti malware atau virus maka link tersebut dah tak keluar di bloglist kot. 

BTW, apa malware tu??  

Malware, short for malicious software. Malware includes computer viruses, worms, trojan horses, spyware, dishonest adware, scareware, crimeware, most rootkits, and other malicious and unwanted software or program. In law, malware is sometimes known as a computer contaminant, for instance in the legal codes of several U.S. states, including California and West Virginia.


Sumber : Wikipedia

Jadi dengan rasa berat hati MO terpaksa buang semua bloglist walaupun tempoh bloglist tu sepatutnya bertahan sampai akhir bulan ni. Huhuhu..

Jadi MO nak buat bloglist baru. Boleh klik sini untuk info lanjut.

Dan kepada semua blogger. Cuba check jika blog anda terkena malware. 

Klik http://onlinelinkscan.com/ untuk scan blog anda. 

MO kata : Seminggu je lagi nak raya. Apa persiapan anda semua??

Sekian Wassalam..


21 Pesanan:

el-janna said... [Reply]

o macam tu punade?? ok nak cekjugak la..

btw selamat hari raye
6^

ROROI said... [Reply]

Dengan segera pegi scan...Seb bek selamat~

Halawatul_Insyirah said... [Reply]

hehehe... kalau ikut blog MO memang boleh masuk mula2. lepastu tiba2 terus bertukar keluar malware detection. memang saspen la mula2. hehe.

pengemisCinta said... [Reply]

salam MO.

blog pc pun kena jugak tadi..;( dah buang bloglist..sementara saja, insyaAllah nak susun balik ada masa nanti..;(

JIJI YU said... [Reply]

akut ak ernah kena lagi ni

qudwa said... [Reply]

a ah...tadi bukak mmg kene camtu...pastu belagak tenang kejap...then bukak balik link MO...da xde, mejik apekah ini?...

neway, thanx tuk link tu..^^

Pendamba Mawar said... [Reply]

ok noted for this..

Wanz Mejuez said... [Reply]

Thanks sebab share link scan blog tu.. >_<

tomatokering :) said... [Reply]

aloo kak aima .. sidebar kecikkan sikit kot .. nak baca entri nmpk serabut .. ngeee jgn marah ;p

Muhd Fadil said... [Reply]

mekasih MO share link scan blog tu. wink wink !

H.J said... [Reply]

clena je site ubibadok.aha

aimie amalina said... [Reply]

wee
maceh cek m.o =]

halila Ibrahim said... [Reply]

ooo ... itu la .. semalam kak bukak satu blog kawan pun jadi cam tu jugak...

Mr. Straw said... [Reply]

nora jeles ngn aku la tuu..hahaha..ada ke patot kata antivirus aku xkuat..damn toi..mentang2 aku guna antivirus ciplak..haahahaha

fRaMe+LenSeS said... [Reply]

tkt jugak. arap tak kena ng kami la.. :P

.::: mr IQ :::. said... [Reply]

terima kasih sebab berkongsi ilmu.. :)
(sudah bersih, hehe)
Somalia Menggamit Rasa

Syahir Ramli said... [Reply]

dh cek dh...seb baik xde...hihi

Ezad Skytech said... [Reply]

Alhamdulillah..blog sy bersih dari virus la MO..(^^,)

Mior Syabab said... [Reply]

K.A..dah scan pagi2 buta lagi. Thanks kasi link :)

Heidi Shafiq said... [Reply]

wahh.. first time dtg sini.. blog ni sgt2 bagus.. aku suke.. ade konsep.. :)

Umie Artoqiemie said... [Reply]

aku 1st time kene bende nih T__T wuwuwuwuw