Rakan Facebook Yang Menjengkelkan


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Dah Ramadan ke-21.. Semoga semuanya istiqamah untuk menyelesaikan Ramadan tahun ini sehingga ke hari yang terakhir. InsyaAllah.  

Rakan Facebook Yang Menjengkelkan. Kenapa? Sebab bila menambah rakan FB dan hanya buat koleksi tanpa ada inisiatif untuk beramah mesra. Buang masa ja la weyy!. Kawan FB personal MO adalah lebih kurang hampir 2000. Itu pun dalam dok jaga-jaga tak approve orang tak dikenali dan menambah orang tak dikenali, tapi entah macam mana ada yang terlepas jugak kan. 

Jadi dengan semangat yang jitu, MO mengambil keputusan untuk pembersihan FB ni. Bukan apa, kadang-kadang buat menyemak ja. Friend belambak-belambak tapi hampeh tak bertegur sapa. Kalau setakat nak meramaikan friend saja, baik lupakanlah hasrat tu. 

Jadi kepada mereka yang dah diunfriend (yang tidak dikenali) tu mintak maaflah sangat. Sambil nak unfriend tu jenuh dalam hati dok mintak maaf walau hakikatnya depa bukan tau pun. Huhu. Tapi lepas MO unfriend sorang ni, boleh dia pi add balik pulak, padahai MO rasa macam tak mengenali dia pun. Huhuhu..

Bukan tak boleh nak add orang tak kenal dan berkenalan ni di alam maya, tapi kalau dah add tu bertegur sapalah sama. Ni buat friendlist saja banyak-banyak lepas tu setakat nak cakap "tq appv" baik tak payah. Buat semak kepala saja. Opss, agak keraskah kata-kata ini?? Mintak maap noh. 

Lagipun rasanya biarlah rakan-rakan yang rapat saja ada dalam FB personal MO, senang nak panggil walimah nanti. Hehehe. Kalau ramai sangat kang jenuh nak kena tapis-tapis pulak kan. Tapi kalau FB Muslimah Optimis, dialu-alukan blogger nak add. Itu FB khas untuk blogger. :-)

MO kata : Rakan di FB ni ada banyak jenis. Hati-hatilah. Baik anda semua check semula siapakah kawan-kawan anda di FB. Mungkinkah seorang pembunuh. Haaaaaaaaa, bukan apa ada sorang ni dia add MO pakai nama Pembunuh Upahan. Ohhh. MO ignore terus. Takut wehhhh. 

 Budak tu bisik, "Terima kasih sudi jadi kawan saya yang sentiasa doakan kesejahteraan saya"

Sekian Wassalam.

38 Pesanan:

Nuur mutiara said... [Reply]

Err pembunuh upahan? huhu seram..setuju sangat, kat FB ni memang kena banyak berhati-hati..

Hamba Ilahi said... [Reply]

salam..
sekali sekala nak komen kat sini..

setuju dengan MO..pasal friend FB ni memang hot topik jugak..banyak friend tak dikenali memang menyusahkan..tapi saya ambik jalan tengah ja sebab saya memang jarang nak request friend..kalau difikirkan lambat lagi kot nak penuh 5000 tu..hehe

Suhaili Sarif said... [Reply]

btul tu MO..
ntah sapa2 kdg2 add..pastu paling2 ckp thanx app ok lg
ni bile kite da app dia senyap je
gulp!!

otak said... [Reply]

kak aimaa jgn remove saya :(

شافروني صفر said... [Reply]

Kalau org tu add balik klik je ignore atau not now ..pastu bila kuar Do you know this person outside Facebook klik No je ..dia xkan dapat add balik ...

udin said... [Reply]

hurmmm.. sama gak.. fb yg satu lagi mls nak app org sgt.. yg mana kenai ja baru app.. yg fb khas utk blogger ja x kisah nak add/app sapa2 pon.. lagi pun bkn spesis kaki fb sgt.. hehe..

p/s: sapa la agaknya si pembunuh upahan tu.. hahaha.. ;)

Mior Syabab said... [Reply]

Betul tu K.A. Ramai kawan yg tak dikenali dari yg dikenali. hehe


*tapi sya suka ramai kwn tak kesah la sape pun, sebab bila nak post sumthing yg berguna, rmai org dpt tahu even dia bukanla kwn kita yg sbenar pon. ^^

JIJI YU said... [Reply]

aku tak sempat lagi nak remuv

narmi nib damha ila said... [Reply]

fuhh..naseb bek name cek x di unfren nye..ahaks! :p

Danial Razak said... [Reply]

haa..betul2..kadang2 entah sapa-sapa la add..tengok mutual friend sorang dua jer..padahal tak kenal pun.

pengemis Cinta~ said... [Reply]

betoi tu MO.pc tak remove friends tapi pc delete terus acc tu..hehe.lagi senang MO,lepas tu create la acc baru dan add semua kawan yang kita kenal.yang tak kenal add kita tu sorila akan waiting selamanya..haha.kejam kan pc..tapi tu acc personal, yang blog punya baru buat semalam, moh2 MO meriahkan page pc.hihi;)

aniki said... [Reply]

suka entry ni...TERBAIK mo

Sunah Sakura said... [Reply]

aiyakkk..tak menahan nama tu...pembunuh upahan..takut pun ada nak approve..

skang ni pun tak mudah approve cam dulu da... kene tengok betul2..huhu..ade 80 lebih friend requests yang pending..

QiE_SyA271110 said... [Reply]

org yg kita xknal mnta nk jd kwn, kita approve, n then tny dia ada knal ke, tjuan nk knal ke,... klu dia ckp sja nk tmbh kwn, unfrien je... byk pon xad mnfaat...

qudwa said... [Reply]

emm..bese la tu...MO kan pemes da tahap retis da..sebab tu dorg add..nak tau kesah idop retis la katekan..

tapi x payah la approve stranger tu..lebih bnyak kebaikan rasenye...(~__n)V

Muslimah Optimis said... [Reply]

@Nuur mutiara yup..dalam dok berjaga2 tu kan.. kena lebih hati2 lah lepas ni

Muslimah Optimis said... [Reply]

@Hamba Ilahi ya salam.. heheh.. hadoii... kalo penuh 5000 tu pon xberkomunikasi susah jugak kan nak trace kawan2 yang betul2 dikenali..hehe

Muslimah Optimis said... [Reply]

@Suhaili Sarif hihi...dia saja nak ramaikan kawan la tu kan

Muslimah Optimis said... [Reply]

@otak otak ni anah samsudin ye?? huhu

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply]

huhu..akak dah la am tak kemaskini fb,mmg ramai rakan yg tak tegur kita pun kan?kenal pun tak.buat apa nak simpan?

adysuR said... [Reply]

biar sikit tp dikenali. dunia maya ni kena berhati-hati kan ;)

Muslimah Optimis said... [Reply]

@شافروني صفر aha da buat mcm tu jugak.. :-) terima kasih

Muslimah Optimis said... [Reply]

@udin tu lah kan.. siapakah si pembunuh upahan tu..ha.. udin apa

Muslimah Optimis said... [Reply]

@Mior Syabab hehe..meor sebab k.a buat FB khas muslimah optimis..hehe

Muslimah Optimis said... [Reply]

@JIJI YU hoho.. xpayah la remove kalau semua tu kawan ko jiji oi

Muslimah Optimis said... [Reply]

@narmi nib damha ila ala bulan bulat takkanlah bintang nak unfriend kamu..ishhh

Muslimah Optimis said... [Reply]

@Danial Razak tau xpa..so jangan approve kan..hehe

Muslimah Optimis said... [Reply]

@pengemis Cinta~ errrrrrr... kalau delete, buat acc baru dan add balik kawan2 susah la pulak..hehe

Muslimah Optimis said... [Reply]

@aniki terima kasih

Muslimah Optimis said... [Reply]

@Sunah Sakura kami dari dulu susah appv orang sunah.. huhu

Muslimah Optimis said... [Reply]

@QiE_SyA271110 setuju

Muslimah Optimis said... [Reply]

@qudwa hamboi qudwa.. mana da retis.. tak pemes pon..

Muslimah Optimis said... [Reply]

@Lydia Miza(Aidyl Azim) setuju dengan akak

Muslimah Optimis said... [Reply]

@adysuR ya memang kena hati2 sangat

amer_hoosynie said... [Reply]

same la...skrg dlm misi men-delete org yg x d kenali~ =)

syura shii said... [Reply]

dah laa tak kenal, tapi pelik tu mutual friend melambak, huhu ;)

tomatokering :) said... [Reply]

betol MO . sapa2 tah add . nak add tu tegur2 lah kan .. ni tak .. nk unfriend tak sampai hati plak . huhuhk

ROROI said... [Reply]

Remaja Boroi x takot lak? :D:D