Allah Penyumbang Terbesar Kejayaan Kita


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Dapat 10 A SPM, dapat 4 Flat semasa di universiti. Kita dah boleh dikira sebagai berjayakah? Kalau dikira sebagai berjaya siapakah penyumbang utama kejayaan kita? 

Jika hari ini kita seorang doktor yang berjaya, jurutera yang disegani mahupun ahli politik yang dihormati, namun pernahkah seketika kita merenung kembali siapakah di sebalik kejayaaan yang kita kecapi pada hari ini? 
 
Ramai antara kita alpa dan bangga dengan kejayaan yang diraih dan merasakan bahawa kejayaan itu adalah kerana diri kita yang telah berusaha keras. Apabila lulus peperiksaan, kita rasa itu hasilnya sebab kita rajin ulangkaji, kita rasa ia hasil penat lelah kita belajar sampai larut malam. Bila dapat naik pangkat, kita yakin itu sebab kita rajin buat kerja, kita rasa boss sayang kita. Namun, hakikatnya kita lupa, “tiada daya dan upaya melainkan dengan Allah", jika Allah tidak mengizinkan, jangan kata untuk lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan, bahkan untuk memegang pen untuk menjawab peperiksaan pun kita tidak mampu. Begitu juga usaha kita untuk naik pangkat tidak mungkin berjaya tanpa izin Allah.
 
Ayuh sejenak kita muhasabah diri, tanpa keredhaan Allah, tanpa izin dan perkenan Allah, siapalah kita pada hari ini? Betapa hebat mana pun kita, namun tidak mampu melawan takdirnya Allah. Betapa gigih usaha kita, namun jika Allah tidak mentakdirkan kejayaan itu untuk kita, namun tidak mampu sesiapa untuk mendapatkannya untuk kita.
 
Kepercayaan pada kekuasaan Allah akan sentiasa membuatkan kita ini menjadi manusia yang merendah diri kerana kita yakin bahawa setiap kejayaan kita adalah milik Allah. Hamba yang bersyukur itu menyedari bahawa setiap kejayaan yang diraih adalah sekadar pinjaman Allah. Setiap nikmat itu adalah bahagian yang menjadi amanah Allah untuk diuruskan. 

Insan yang menyedari Allah adalah penentu setiap kejayaannya akan meletakkan keredhaan Allah sebagai matlamat utama dalam setiap tindak tanduknya. Orang yang menyedari hakikat keterbatasan dirinya sebagai hamba akan menjadi insan yang sentiasa bersyukur dan merasakan keagungan Allah. Kejayaan yang digenggam tidak akan menjadikan dirinya sombong bahkan menjadikannya dirinya semakin tunduk.
 
Tiada apa yang lebih bermakna selain dapat bermuhasabah diri supaya dapat merenung seketika sejauh mana telah kita capai dalam kehidupan ini. Seimbangkan antara tanggungjawab sebagai hamba-NYA dan juga tanggungjawab didunia.

MO kata : Kita berjaya kerana Allah, belum bersyukurkah kita??
Sekian Wassalam. 

2 Pesanan:

Kucing Serius. said... [Reply]

Agree. Ramai manusia sering lupa. Tapi yang sering lupa ni,biasanya yang tak bersyukur. Mereka ingat tu semua atas titik peluh dia sahaja. Diorang lupa,kalau Allah tak mengizinkan,dorang tetap macam tu je kan.

Sedangkan nasi yang nak disuap,dah nak sampai ke mulut pun,boleh terjatuh dari tangan,apabila Allah tak mengizinkan rezekinya sampai waktu tu.

Pasal tu kena ingat Allah selalu dalam setiap perbuatan yang kita buat.

Doa,Usaha,Istiqamah,Tawakal :)

Mior Syabab said... [Reply]

Setuju dengan K.A. Ramai orang bangga bila berada di atas. Dorang rasa semua tu atas usaha sendiri, tapi lupa Yang Maha Berkuasa. Silap hari bulan jatuh tersungkur, baru nak beringat. Ibarat nasi jadi bubur le ye tak.

Jadilah hamba Allah dari kalangan golongan yg sedikit ^^